Wednesday, March 19, 2008

最終回

可能是最後一篇blog 了
就以回憶作終結吧…..珍重

玩具系

聖鬥士星矢 - 超合金玩具, 男生之愛 - 必玩.

四驅車(有架叫地平線) - 曾經有觀樂今宵搞比賽, 用電單車鬥四驅車(使吾使呀 ?) (若$150/ box ?)

任天堂紅白機 - 哇 ! "不如你黎我屋企打機呀 ? ", 成為同學間weekend最佳節目

世嘉 - 較另類之選擇, 但都係男生之愛. (甘d 女仔玩咩?)

He-Man - 個action figure 心口1邊係交叉左既, 等你用奸角同佢打交都有特技之效

氣槍 - 有男生未玩過嗎 ?

娛樂糸

A club 漫畫書 - 年紀太小, 要'痴'大哥哥看的

IQ 愽士/山T 女福星/星期6晚成12:30先播既聖鬥士/足球小將/ 單眼小子/Q 太朗/摔角超人/叮噹 (排名不分先後)

天下/中華英雄/相聚一刻(似懂非懂)/街頭霸王 (再嘈昇你呀啦 !)

劉華既江湖片 - 細個睇佢好似做乜都好睇

無線台慶 - 冇機打, 睇電視啦.

龍珠 - 又一男生必愛.( 杜格拉斯個髮型成為型既指標)

三國誌 - 男生必打糸列, 最正係3人同打

街頭霸王(街機) - 吾讓round, 因住被人打呀(人地兩個項住我一個, 我試過冇讓, 都係罰款4蚊了事.)

包青天 - 兩台聯誼同播..睇到有d頭暈身慶…

地圖袋 - 兩大類別, 一係靚女用; 一係曳既女用

M Duck - 從來吾覺得靚

Le sport Sac - 係靚, 但嚴重缺乏剛陽味. 想買又吾敢買(細個個陣要$6xx 一個, 算貴啦)

Yes ! - 城市驚喜乃係每期必看

鬼故事 - 震哥仔另一傑作, 夜晚睇先會驚; 日頭睇可以當笑話.

城市獵人 -勵志式漫畫, 真漢子的教科書(但成龍電影板醜化了)

童夢 - 後尾被個西班牙人打敗左 ?

伙頭智多星 - 講煮野食, 大左睇諗返起d劇情真係超誇張.

返學系 -

ETV(教育電視) - 最好睇係中文科既古裝板, 混美無記劇集. 英文科有時都有d好、野. Maths既堂有時搵人扮太空實驗室, 當時Lo-Fi既製作算係吾使上堂既一點娛樂.

衛斯理/金庸 - 吾做功課吾溫書就睇小說吧啦

Dr.Martens - 成六舊水對, 有d槐對父母(今個月要俾多d家用)

Air Max - 又一掠水之作.

Jean Paul 銀包- 係名牌鬥爭下(笑)個鐵片一定要露, 吾露衰過冇交功課/考試肥左.
(講起錢, 有某位高兩級同學一個月有4千蚊零用(!))

金融系 -

Yes! Card – 哇, 暗閃/閃中閃.. 抽中快d攞去放啦.( 金股匯投機細胞開始發芽)

大哥大/龜殼 - 金融糸既派頭

不能識別糸

Body Glove -天真地以為稍有潮氣既品牌

靈通天地線 - 年紀較細, 睇落都幾驚.( 之前仲有個鬼故係歡樂今宵播, 吾記得左個名, 仲驚 )

有個明珠台做weather broadcast 既女混血兒 - 都而家都吾知咩名lu.(超索!)

不吃不可 - 好似係台灣傳來既零食, 有紅色/黑色包裝

太古城溜冰場 - 細路扮大個仔, 去wet !

大眾電視 – 超女仔(or八婆)既書…諗起都驚(但記得邵美琪有張相係個度真係超靚)

機鋪 - 禁地, 多被人撩/多劈友(有冇人真係見過?)/ 多食煙/多黑社會(!)

同朋友同學去完; 千祁吳好話俾屋企知呀. 咪做二5五仔呀 !

歡樂小天地 - 即霧險樂園前身(?)仲天真仲未夠膽入機鋪前既樂園

冇冷氣既巴士 - 同飲品名稱同音, 熱鍊死 !

褔麵 - 廉價小食, 食完吾好話比阿媽知(“成日食味精.. 又吾食飯..etc”.. 將不停轟入耳仔)

特異功能 - 無記都搵d “高人”上去表演(俾着而家, 肯定超多投訴)

E-kin - 啱啱留長頭髮, 未拍古惑仔前; 通街都留個種頭.

染髮 - 90年代, 某年summer, 通街都係染髮既人.( 可能係Sammi變金毛鈴個期帶起 )

call 機 - 冇call 機點出黎行呀 ?! (行泛指wet/浦/玩)

十八伴-少男恩物, 她(忍不住女性稱呼) 沒有龍虎豹的浮誇, 沒有PlayBoy的高傲,
減去了藏春角的虛偽. 洗去了鹹書的污糟, 平衡了無數少男的心理; 當年絕少有什麼小六圖姦中三/中二3皇一后之案件. 此書應記一功 !

6 comments:

億利 said...

祝你早去早來 =]
如果唔係我又少左個同好x_x

二打六 said...

應該吾返啦,...
或者留個msn 俾我啦

Salar said...

See here or here

xiao zhu said...

嗯...保重!

二打六 said...

一直到想寫流行文化/音樂/辦公室風雲/本地軼事/港式文化背景與經濟的關系等等..
再加上股金匯炒藝以至投機心理學及命理因果玄學等等.......

可惜...度氣一過左就寫吾到...
(專題個兩篇已係有d心機去寫了)
有緣會再試....

南區肥龍 said...

忽然諗起york既五顏六色牛仔褲...

你呢篇令我諗起blog中人來人往,希望見你歸來.